070 - 416 29 99
info@nuijtenaccountants.nl
Bereken uw route

Benut de werkkostenregeling optimaal

Terug naar overzicht

Benut de werkkostenregeling optimaal

Vanwege de coronacrisis is het werkkostenbudget voor 2020 eenmalig verhoogd van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom. Check of u de vergoedingen en verstrekkingen die u in 2020 aan uw werknemers hebt gegeven, correct hebt verwerkt voor de werkkostenregeling.

Als u nog vrije ruimte over heeft in 2020, kunt u de vrije ruimte gebruiken om uw werknemers een netto bonus uit te keren.

Het is wel belangrijk dat u toetst of aan het gebruikelijkheidscriterium is voldaan. De Belastingdienst geeft echter aan dat bij vergoedingen en verstrekkingen tot € 2.400 per werknemer per jaar er van uit wordt gegaan dat de vergoedingen en verstrekkingen gebruikelijk zijn.

Als u door het uitbetalen van de bonussen de vrije ruimte overschrijdt, moet u 80% eindheffing afdragen. Dat kan bij een tarief van circa 45% nog steeds voordeliger zijn dan bruteren, ook omdat u geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd bent over het eindheffingsloon. Bijkomend voordeel voor de werknemer is dat de bonus geen invloed heeft op toeslagen.